Primeres regles i adolescència

La regla sovint ens agafa per sorpresa. Quan veus aquella taca de sang a la calça (o al pantaló!) et quedes en blanc i penses: I ARA, QUÈ FAIG? Respira. Ens ha passat absolutament a totes! Potser algú et deixa una compresa o un tampó. O bé ets tan previsora que tens sempre a punt una compresa mig rebregada a la motxilla com si fos un tresor.

Hi ha molts productes per a la regla: compreses, tampons, esponges, discs menstruals, copes menstruals i calces menstruals. Tu tries! Per saber què et va millor, l’ideal és provar-ho tot i experimentar.

Les Cocoro són unes calcetes que absorbeixen la regla i que no es tiren a la brossa. Es renten i reutilitzen. 

I atenció! Hi ha una col·lecció de calces menstruals especialment pensada per a joves i adolescents. Es diu Cocoro YOUNG, juga amb el negre i colors vius, i la tens en diversos dissenys i talles. Serien un bon relleu per a aquella compresa que portes sempre a sobre? Al cap i a la fi, tot és qüestió de pràctica i d’anar-te coneixent.

Tenir la regla és saludable. I parlar-ne, també. Amb qui tu vulguis. No te n’amaguis, procura vèncer la vergonya!

Diga-li hola a la regla, a la primera de totes i a la de cada mes. I també hola a tots els dubtes que tinguis. Ara o quan sigui. Parlem-ne tant com calgui fins que no en quedi ni un.

Refresquem alguns conceptes?

Què és la regla?

La regla, menstruació o període és un sagnat vaginal completament normal que ens passa una vegada al mes com a part del cicle menstrual. Cada mes durant més de 30 anys de la nostra vida, el nostre cos i les nostres hormones es preparen per a un possible embaràs (fase fol·licular): en general, a meitat del cicle un dels ovaris allibera un òvul (ovulació), que espera un promig de 12-14 dies a l’úter (fase lútea). Si l’òvul no és fecundat per un espermatozoide, es desprèn juntament amb sang i teixit que ha anat recobrint l’úter, i s’expulsa (menstruació) per a tornar a començar una vegada més el mateix cicle.

Quan ve la primera regla?

La primera regla o menarquia sol arribar entre els 10 i els 15 anys. En general, la primera vegada és un tacat de sang molt lleu, fins i tot poques gotes.

Com sé quan m’ha de venir la regla?

El cicle menstrual és de 28 dies com a promig, però es considera regular si dura entre 21 i 35 dies. Per a comptar els dies, comença des del primer dia de la menstruació (no t’esperis a comptar des que el sagnat és abundant, compta des de les primeres gotetes o tacat lleu) fins el dia abans de la teva propera regla. Un consell: apunta-ho a la teva agenda o, si ho prefereixes, hi ha una gran varietat d’apps que t’ajuden a tenir-ho sempre controlat. Sigues responsable, és la teva salut ❤

És normal que la regla s’endarrereixi?

Durant el primer any de regla és absolutament normal que els períodes siguin inestables. Algunes persones passen mesos fins que la tornen a tenir, mentre que d’altres les tenen molt regulars des del principi. No tinguis pressa: cada cos és únic.

Puc banyar-me amb la regla? Es talla amb l’aigua?

Tenir la regla no és cap impediment per a banyar-te al mar, a la piscina… o a la banyera! Una altra cosa és que et vingui de gust. Quan et banyes, la regla és menys visible però continua fluint igualment. Prova i escull els productes que et facin sentir més còmoda en aquesta situació (copa menstrual, tampons…). Però, sobretot, escolta el teu cos, i gaudeix facis el que facis!

Puc fer esport si tinc la regla?

És clar que sí. És més, diversos estudis diuen que l’activitat física afavoreix la circulació arribant a poder disminuir les molèsties menstruals. Troba l’estil i la intensitat d’activitat que millor s’adaptin a tu. Respecta el que et demani el cos, els dies de la regla i cada dia!

La regla fa mal?

Algunes persones la noten molt i altres pràcticament no noten res. Les molèsties són per les contraccions de l’úter, que s’accentuen durant la regla. Podem sentir-nos una mica més cansades i sensibles durant els dies previs i els dies de la menstruació. En qualsevol cas, si les teves molèsties es converteixen en un dolor intens o limiten les teves activitats del dia a dia, consulta-ho al/ a la teu/teva ginecòleg/ginecòloga o pediatra.

Amb les Cocoro, segur que no em taco?

Tots els productes per a la menstruació tenen un límit (totes ens hem tacat alguna vegada, i no passa res!). Hi ha diferents tipus de Cocoro segons com sigui el teu fluix, més o menys abundant. A poc a poc, t’aniràs coneixent i sabràs com et funcionen millor.

Com funcionen les Cocoro?

Tenen tres capes: una interna, de cotó 100% orgànic (en contacte amb la teva pell); una intermitja de teixit tècnic antibacterià, absorbent i hidròfug (evita la humitat). I una externa que canvia segons el model perquè siguin tan pràctiques com boniques. Són còmodes, transpirables i no fan olor.

Quant de temps aguanten les calces menstruals Cocoro?

Això dependrà de cada persona segons el tipus i velocitat de fluix menstrual. No hi ha una quantitat fixa d’hores: prova-les uns quants mesos i veuràs com i quan et funcionen millor. Sent tu mateixa l’experiència.

Quantes vegades puc reutilitzar les calces menstruals Cocoro?

Les calces menstruals Cocoro tenen una vida útil d’aproximadament 2 anys. Després fins i tot et poden servir com a calceta convencional (no menstrual) durant uns anys més.

Com sé que les Cocoro són per a mi?

Provant-les! Hi ha diferents productes per als dies de la regla. Prova, combina i compara per a trobar la teva fórmula perfecta.