Catalunya reparteix productes menstruals gratuïts. La campanya “La meva regla, les meves regles” busca combatre la desigualtat menstrual. Descobreix com obtenir calcetes i altres productes de forma gratuïta, coneix aquí tot el que cal saber sobre la campanya.
A les diferents farmàcies de Catalunya ja s’estan repartint els productes menstruals reutilitzables i ja hi ha anècdotes de tota mena entre les usuàries que s’han acostat a recollir el producte d’higiene íntima.
Tot el que cal saber sobre com aconseguir els productes menstruals reutilitzables
Amb aquesta petita guia que us proporcionem a continuació, podreu saber com accedir al vostre producte menstrual reutilitzable gratuït disponible a tot Catalunya.
Qui pot accedir als productes gratuïts? Totes les dones, homes trans i persones no binàries de Catalunya entre 10 i 60 anys poden accedir a aquests productes de manera gratuïta.
On i com es poden obtenir els productes? Aquests productes menstruals reutilitzables els pots trobar a qualsevol de les més de 3200 farmàcies de Catalunya. Per aconseguir el de la teva elecció, només has d’entrar a la web o app de la meva salut, descarregar el codi QR que apareix a la part baixa de la teva pàgina principal oa novetats. Un cop ho tinguis, ensenyar-ho a qualsevol farmàcia.
Quins tipus de productes s’ofereixen? Podràs trobar 3 tipus de productes:
- Calcetes menstruals de les talles S, M, L, XL, 2XL i 3XL
- Copes menstruals de les talles S, M i L
- Compresa menstrual
Fins quan estarà disponible la campanya? La campanya estarà vigent fins al 2025. Com més aviat recullis el teu producte, abans podràs provar-ho i gaudir dels seus avantatges econòmics, ja que consumiràs moltíssimes menys compreses d’usar i tirar.
Demana les teves Calces Menstruals Cocor Gratis
Si ets a Catalunya, demana les calces Cocoro Gratuïtes a la teva farmàcia. Gràcies al projecte “La meva regla, Les meves regles” de la Generalitat de Catalunya som una de les empreses seleccionades per a la distribució de productes menstruals gratuïts a través de les farmàcies.
Els passos per aconseguir les teves Cocoro
1. Descarregar al mòbil l’app o entrar a la web de La meva salut 2. Descarregar el codi QR 3. Anar a la farmàcia i ensenyar el codi QR. Tingues en compte que probablement et trobis amb un problema de manca d’estoc del producte que desitges. La majoria de farmàcies no volen acumular un gran nombre d’unitats i prefereixen reservar el producte i la talla, demanar-lo al distribuïdor i que tornis l’endemà a recollir-lo.
Documentació necessària per a la sol·licitud Només heu d’ensenyar el codi QR
Punts de distribució dels productes Podràs adquirir el producte d’higiene personal que triïs a qualsevol de les 3284 farmàcies que hi ha a Catalunya.
Menstruació i pobresa menstrual
Combatre la pobresa menstrual requereix un enfocament integral que inclogui la provisió de productes d’higiene menstrual accessibles i assequibles. També, la millora de les instal·lacions sanitàries, l’educació sobre salut menstrual i la desestigmatització de la menstruació. Això es pot aconseguir mitjançant campanyes de sensibilització i educació. Les mesures que s’adoptin milloraran la salut i el benestar de les dones i les persones menstruants. A més, promourà la igualtat de gènere i el desenvolupament socioeconòmic.
Què és la pobresa menstrual?
La pobresa menstrual és la manca daccés a productes sanitaris bàsics per a la menstruació. Per exemple, tampons, compreses, calcetes menstruals, copes menstruals… a causa de factors econòmics. A més, aquest terme també inclou la manca d’accés a instal·lacions sanitàries que disposin de productes menstruals i educació sobre higiene menstrual.
Aquest tipus de pobresa afecta persones a tot el món i pot portar a conseqüències negatives. Per exemple, normalitzar la manca d’assistència durant els dies de regla a col·legis, instituts, universitats o llocs de treball. D’altra banda, és considerat un estigma social i, de vegades, es converteix en un problema de salut a causa de la manca d’higiene adequada durant el període menstrual.
Combatre la pobresa menstrual implica fer que els productes menstruals siguin accessibles i assequibles. També, trencar el tabú que envolta la menstruació i educar les persones de tots els gèneres sobre aquest tema natural i saludable.
Impacte de la pobresa menstrual a la salut i el benestar de les dones
L’impacte de la pobresa menstrual a la salut i el benestar de les persones menstruants és profund i multifacètic. Inclou aspectes físics, psicològics, educatius i socioeconòmics. T’expliquem els efectes més significatius:
Salut Física
Sens dubte, la salut física es veu afectada per diferents problemes:
– Infeccions: La manca d’accés a productes d’higiene menstrual adequats pot portar a l’ús prolongat d’un producte oa l’ús de materials inadequats (com tenir més temps del recomanat un tampó o usar paper higiènic perquè se t’han acabat les compreses). Això augmenta el risc d’infeccions, com la vaginosi bacteriana o la síndrome de xoc tòxic.
– Problemes dermatològics: Daltra banda, lús de productes inadequats o la manca daccés a instal·lacions per canviar-los regularment pot causar irritacions cutànies, erupcions i altres afeccions dermatològiques.
Salut Mental i Benestar Emocional
– Estigma i vergonya: La menstruació segueix sent un tema tabú a moltes llars, cosa que pot portar a sentiments de vergonya i ansietat al voltant del cicle menstrual. Això pot afectar l’autoestima i el benestar emocional.
– Estrès i ansietat: La preocupació per la visibilitat de taques o no poder gestionar adequadament la higiene menstrual pot causar estrès i ansietat significatius. Especialment en entorns com a centres educatius o llocs de treball.
Educació i Oportunitats
L’educació menstrual és crucial per raons molt bàsiques, impacta negativament i cal aconseguir un impacte positiu a nivell individual i col·lectiu com a la societat en general.
Impacte negatiu
– Absentisme escolar: La manca d’accés a productes d’higiene menstrual ia instal·lacions sanitàries adequades sovint porta els estudiants a faltar a classes durant els seus períodes. Això afecta el seu rendiment acadèmic i contribueix a la desigualtat de gènere a l’educació.
– Oportunitats laborals limitades: De manera similar, l’absentisme i la dificultat per gestionar la higiene menstrual poden afectar la participació de les dones a la força laboral, limitant les seves oportunitats econòmiques i perpetuant cicles de pobresa.
Impacte positiu a aconseguir
L’impacte positiu que pot tenir a la societat fer petits canvis porta una sèrie de millores a les persones menstruants:
– Prevenció d’infeccions – Coneixement sobre el cos – Combatre l’Estigma i els Tabús – Normalització de la menstruació – Empoderament – Reduir les barreres educatives i laborals – Desafiar les normes de gènere perjudicials, cal parlar de la regla – Contrarestar la desinformació – Que el preu no sigui un impediment a l’hora de triar productes menstruals
Impacte Socioeconòmic actual
Fins i tot quan els productes menstruals estan disponibles, el cost pot ser prohibitiu per a moltes persones. Això porta a un dilema financer de la llar sobre quant destinar productes menstruals.
La despesa econòmica genera barreres en la participació social. La pobresa menstrual pot conduir a l’exclusió d’activitats socials, esportives i comunitàries. Aquest fet limita la participació plena de les dones i persones menstruants a la societat.
Com acabar amb la pobresa menstrual
Necessitem que es fomenti la implementació de polítiques públiques i escolars que abordin i donin suport a les necessitats menstruals. Per exemple, l’accés gratuït o subvencionat a productes d’higiene menstrual i la disponibilitat d’aquests productes a les instal·lacions sanitàries públiques i privades. Per exemple, a instituts, centres de treball, llocs d’oci…
L’educació menstrual ha de deixar de ser un tabú al currículum escolar. Cal parlar obertament sobre la menstruació. Això només s’aconsegueix formant educadors i professionals de la salut perquè puguin ampliar la informació que arriba a l’alumnat als centres educatius.
D‟altra banda, cal reconèixer la diversitat d’experiències. L’educació menstrual inclusiva aborda les experiències de totes les persones menstruants. Això inclou les que no s’identifiquen com a dones. Per exemple, reconeixent la diversitat en com experimenta i gestiona la menstruació per a aquestes persones.
Com podeu comprovar, encara queda molta tela per tallar perquè la menstruació deixi de ser un problema en molts aspectes. La iniciativa de la Generalitat, per poder aconseguir productes menstruals reutilitzables de manera gratuïta, apropa la regla a la societat i millora la qualitat de vida de les dones i persones menstruants.