1

Què és la regla? Informació i consells

“M’ha de fer vergonya que la gent sàpiga que tinc la regla?”, “Quan una dona té la regla, com que perd sang, està cansada?”, “Per què la regla és sang?”, “Hi ha algun remei per a que no faci mal la panxa quan tens la menstruació?”.

Aquesta és tan sols una representació de les preguntes que moltes/s joves plantegen habitualment a l’Eva Aguilar, a la consulta i als diferents tallers i xerrades que realitza. L’Eva és Psicòloga General Sanitària (col·legiada 13107 pel Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya, i acreditada per la “Federación Española de Asociaciones de Psicoterapia”) i terapeuta sexual.

Són molts els dubtes al voltant de la menstruació. Preguntes que es multipliquen especialment abans i durant els anys de les primeres regles. A Cocoro som de les que pensem que els dubtes cal compartir-los i parlar, parlar i parlar.

1

Comencem pel principi, Eva. Què és la regla i en què consisteix el cicle menstrual?

La regla és el procés que realitza un cos amb vulva per a concebre un bebè. Aquesta màgia té lloc al nostre aparell sexual i reproductor. El nostre cos fa madurar un òvul dins l’ovari; quan ja ho està, surt de l’ovari, recorre les trompes, s’hi està uns dies (o també a l’úter), i si no s’ha unit amb un espermatozoide surt per la vagina.

El cos sàviament prepara un jaç (anomenat endometri) envoltant tot l’úter per tal que l’òvul fecundat pugui créixer. Si l’òvul no és fecundat, ja no és necessària tota aquesta preparació i el cos fa desprendre aquesta sang per la vagina en forma de sagnat.

Aquest procés dura uns 28 dies. El que la persona veurà durant uns dies (uns 3-7) cada mes és un fluid que canvia de color (de vermell al principi, a un marró al final) sortint per la vagina.

Quan arriba la primera regla?

En general, aquest procés pot començar sobre els 9 anys fins als 14.

Què notem quan està a punt de baixar-nos la regla?

El cos ens anirà enviant senyals abans de l’aparició de la primera regla, que arribarà uns mesos després que, per exemple, els pits hagin començat a créixer, que hagi sortit borrissol a les aixelles i als genitals… Potser la persona ha fet una estirada d’altura en poc temps, o comença a veure fluid a les calces. Això també són senyals.

Uns dies abans de la primera regla podem notar els pits inflats i amb una certa molèstia als mugrons, i el ventre inflat. I el dia que apareix la regla, potser aquell matí, el fluix pot ser fosc, rosat o marró.

La regla ha de fer mal?

Des de sempre s’ha normalitzat el dolor. Menstruar pot provocar sensacions intenses i pot ser que no siguin agradables, però NO hauria de fer mal de manera sistemàtica. Si això passa, estaria bé visitar una ginecòloga per tal que ens avaluï.

La regla fa olor?

La menstruació té una certa olor (que canvia amb els dies), però això no significa que sigui una mala olor. És el contacte amb l’exterior, amb els teixits de la roba o les compreses d’usar i tirar, que pot fer que l’olor sigui menys agradable.

A ningú li agrada anar amb la roba tacada (del que sigui). Què podem fer per a normalitzar les taques de la regla?

Seria genial que en la cultura en la qual vivim estiguessin normalitzades les taques de la regla. Però encara falta un temps per a que això passi! Per a que cada vegada sigui més normal, un recurs seria que en veure a algú que s’hagi tacat, respectar la situació i potser informar des de la tranquil·litat. Evitar riure’s, ridiculitzar, comentar-ho amb altres persones…

Cada vegada hi ha més persones que estan optant per una regla de lliure sagnat, sense utilitzar cap mètode per a recollir-la o contenir-la. Com més es vagin visibilitzant les taques, més comú i normal es veurà. Hem de recordar que som lliures d’escollir si volem tacar o no.

Canvis d’humor durant el cicle menstrual: mite o realitat?

Som éssers corporals (vol dir que tenim hormones, neurotransmissors, òrgans…), amb un sistema nerviós autònom, amb pensaments, amb emocions. Per tant, ens influeixen moltes variables per a tenir un estat o un altre.

Quins productes hi ha per a la menstruació?

Avui en dia l’oferta en productes per a la menstruació s’ha ampliat.

Existeixen les compreses, que es col·loquen a les calces i acullen el fluid. Per sort, cada vegada se n’estan oferint més de tela, que es poden rentar, a diferència de les sintètiques d’usar i tirar.

Els tampons, que s’introdueixen dins la vagina. Existeixen els convencionals d’un sol ús, i altres de materials més naturals (encara que costa més trobar-los).

Copa: com el seu nom indica, objecte en forma de copa, que s’introdueix a la vagina. La seva forma facilitarà que el fluid s’hi emmagatzemi quan surti de l’úter. Quan han passat hores, s’extreu amb compte i es buida al vàter; després es neteja amb aigua o paper i es torna a introduir. Es recomana portar una ampolla d’aigua petita a sobre, ja que a alguns lavabos no hi ha aixetes que en facilitin la seva neteja.

Calces menstruals. Són peces creades amb un tipus de material que absorbeix, no traspassa i no fa olor. Es poden utilitzar soles o combinar-les amb la copa per a sentir-se més segura i tranquil·la.

Explica’ns: Quina és la primera reacció del públic a les teves xerrades en veure per primera vegada unes calces Cocoro?

Les compreses i els tampons són coneguts en general. En el cas de les copes, hi ha persones que les coneixen i d’altres que no.

Tanmateix, la gran majoria de l’alumnat i del professorat se sorpèn amb les calces de lliure fluid, com les Cocoro. I se sorprenen encara més quan els explico les qualitats d’aquest producte.

Quina és la pregunta sobre la regla més difícil de respondre amb la qual t’has trobat?

Les següents preguntes no és que siguin difícils sinó que em va sorprendre en cada cas l’interès pel tema en qüestió: “Si hi ha canvi de sexe, què passa amb la regla i la formació del semen?”, “Per què se sincronitza la regla quan hi ha dues o més dones juntes convivint?”, “Què se sent en tenir la regla?”.

Sexe, esport, banyar-nos… És que hi ha res que no es pugui fer amb la regla?

Es pot fer el que vulguis. La regla no és cap obstacle per a cap activitat.

Parlar de la regla a casa és fàcil?

Per sort, cada vegada és més fàcil. Cada vegada hi ha més bibliografia, vídeos i altres materials que l’expliquen i la normalitzen. Cada vegada es parla més del tema i és una molt bona notícia. Per altra banda, la facilitat en la conversa dependrà de com s’hagi adquirit una educació sexual (aprenentatge formal o informal).

Per a totes les mares i pares que ens estigui llegint: Com comencem?

Començaria pel principi, ja des que la persona és petita: anomenar les parts del cos, ajudar-la a que les conegui, explicar contes sobre la menstruació, parlar del tema amb tranquil·litat, que ens vegi menstruant, resoldre dubtes, que vegi i toqui materials per a recollir la regla, veure vídeos…

Cada vegada hi ha més llibres que parlen de la menstruació. Les meves recomanacions:

“La regla mola (si sabes cómo funciona)”, de la Cristina Torrón (Menstruita) i l’Anna Salvia, 2020. Ed Montena.
“Así son nuestras reglas”, d’Escarolota, 2019. Ed. Pol.len.
“La Mía es fa gran”, de la Mònica Peitx i la Cristina Losantos, 2016. Ed. Joventut.

I, quin consell els donaries davant d’una pregunta dels seus fills/es que els incomodi o que no sàpiguen respondre?

Crec que el que pot ser útil és fer explícit que ens incomoda la pregunta, i que estem interessats en respondre-la. Podem dir que buscarem informació per a poder aportar-li tot el que calgui, el que ens dona un marge per a sentir-nos més a gust en la conversa.

A la Maria li acaba de venir la seva primera regla: Què fem com a mare/pare/familiar? Què fem com a amiga? Què fem com a amic? Què fem com a docent?

Se li pot preguntar com està. Se li pot dir que estem contents perquè el seu cos li està expressant que està creixent i canviant. I preguntar-li com vol viure-ho. Vol celebrar-ho? Vol viure-ho amb tranquil·litat? Vol que formi part de la seva intimitat? Sobretot, recalcar-li que qualsevol opció és vàlida i que respectarem la seva decisió.

En qualsevol cas, preguntar-li com està i que pot comptar amb tu si té dubtes, pors, si vol explicar alguna cosa o si necessita res.

En el cas de docents, tenir al centre compreses o tampons és necessari. I també ho és explicar que hi ha altres alternatives com les calces menstruals o la copa. Normalitzar que es té la regla, veure vídeos, articles, crear com a projecte la menstruació. Fins i tot, crear lavabos facilitadors per a poder canviar-se o netejar-se.

No només per a la primera regla sinó per a la regla de cada mes: Quins comentaris hem d’evitar sobre la menstruació?

Evitar dir a una persona que li ha vingut la regla: “Ara ets una dona” (què significa això? Que abans era una sabata?). I evitar també dir de manera explícita paraules que designen la regla. Expressions del tipus: “T’ha vingut això?”, “M’ha vingut l’amiga”… Com més ho normalitzem, més normal es viu.

D’altra banda, deixar d’utilitzar la regla com a excusa per a tot: “estàs sensible perquè tens la regla”, “no facis això perquè tens la regla”, “ostres, sembla que tinguis la regla per la manera com reacciones”…

1

A Cocoro diem que canviem les regles. Quina regla creus que has canviat o que estàs canviant?

Moltes, totes les que puc, i de la manera més vivencial i real que puc. Als meus tallers de sexualitat amb infants d’11 anys, els parlo dels canvis del cos d”una manera divertida i vivencial. Per exemple, acostumo a portar un model de penis i un de vulva. Experimentem amb textures semblants al líquid ejaculatori com tocant sabó, i simulem una ejaculació amb una xeringa per tal que sàpiguen amb què es poden trobar. També els ensenyo què és un clítoris per a empoderar aquesta part del cos, fem una simulació de sang per a parlar de la regla i de la quantitat que s’evacuarà…

Continuaríem amb més i més preguntes. Us convidem a deixar-nos tots els vostres dubtes que hagin quedat per resoldre als comentaris d’aquest article.

Eva, un privilegi comptar amb els teus coneixements i amb la teva àmplia experiència. Moltes gràcies!

Deixa un comentari

icon-angle icon-bars icon-times